Stress & angst belangrijkste oorzaken van slaaproblemen

Bij de huisarts klaagt gemiddeld 17 procent van de patiënten over slaapproblemen, bij de apotheker 22 procent. Dat blijkt uit een representatieve enquête bij 150 apothekers en 150 huisartsen.

Stress
Psychologische factoren zoals stress, angst en depressie zijn volgens zowat alle ondervraagde huisartsen en apothekers de belangrijkste oorzaken van de slaapproblemen. In mindere mate spelen factoren als ploegenwerk, medicatie, slaapapneu, lawaai op straat en een snurkende partner een rol. Huisarts en slaapcoach Bruno Ariens en slaapspecialist Albert Lachman begeleidden het onderzoek.

Snelle oplossing
De enquête geeft aan dat de patiënt doorgaans een snelle oplossing wil voor zijn

slaapprobemen, terwijl de arts voor een voorzichtige aanpak kiest. Volgens het onderzoek naar slaapproblemen vindt 59 procent van de huisartsen dat men klassieke slaapgeneesmiddelen zo veel mogelijk moet proberen te vermijden. Vrouwelijke huisartsen (87 procent) zijn daarin veel meer uitgesproken dan hun mannelijke collega’s (48 procent), net als huisartsen jonger dan 35 jaar (77 procent).

Natuurlijk middel
Achttien procent van de ondervraagde huisartsen gebruikt natuurlijke slaapmiddelen bijna altijd als eerste stap en is overtuigd van de werking ervan. Bij Franstalige huisartsen ligt dit aantal (23 procent) flink hoger dan bij hun Nederlandstalige collega’s (14 procent). Van de apothekers is 59 procent overtuigd van de werking van natuurlijke geneesmiddelen, terwijl 41 procent ze geschikt vindt als eerste stap in een behandeling.

Bij de apothekers stelt 75 procent dat valeriaan de meest efficiënte plantaardige stof is in de behandeling van slapeloosheid. Bij de huisartsen is dat 61 procent.

Kinderen
Huisartsen en apotheker krijgen ook veel klachten over kinderen met slaapproblemen en 16 procent van de oudere patiënten stopt met klassieke slaapmedicijnen na advies van de arts.

Het onderzoek liet Valdispert, producent van voedingssupplementen voor een natuurlijke rust, uitvoeren door het onderzoeksbureau iVOX.

[Bron: HLN Fit & Gezond 11-03-2010]