Stress erg slecht voor zwangere carrièrevrouw

Carrièrevrouwen die zwanger zijn, moeten stress voorkomen en veel rusten. En niet alleen tijdens de eerste twaalf weken van de zwangerschap. Dit zei hoogleraar public health Koos van der Velden van het Nijmeegse UMC St Radboud tijdens een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

Van der Velden is voorzitter van de stuurgroep die onderzocht heeft waarom in Nederland meer baby’s vlak voor, tijdens en vlak na de geboorte sterven dan in andere Europese landen.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat ongeboren kinderen in de eerste drie maanden van de zwangerschap schade kunnen oplopen als de moeder veel stress heeft. Ook daarna is stress van de moeder zeer slecht voor de ontwikkeling. De gevolgen kunnen volgens de hoogleraar zelfs net zo schadelijk zijn als roken tijdens de zwangerschap.

Duur zwangerschapsverlof

Deze nieuwe inzichten kunnen volgens Van der Velden gevolgen hebben voor de regelingen voor zwangerschapsverlof. Dat is nu zestien weken. De hoogleraar vindt dat ‘aan de krappe kant’. Er zijn carrièrevrouwen die al voor die zestien weken om zijn alweer aan het werk gaan. “Die vrouwen moeten zich goed realiseren wat ze doen,” vindt hij.

Lage sociaal-economische positie

Ook wees hij de Tweede Kamer op andere risicogroepen die slecht bereikbaar zijn voor voorlichting over gezond gedrag tijdens de zwangerschap. Dit zijn niet alleen de traditionele groepen als Turken en Marokkanen, maar ook migranten uit Oost-Europa, en autochtone vrouwen met een lage sociaal-economische positie.

Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) noemt die laatste groep een ‘vergeten groep’. “De vrouwen vinden dat ze genoeg kennis hebben over zwangerschap en zijn moeilijk te benaderen voor hulpverleners.” Arib wil dat er extra aandacht komt voor deze vrouwen.

[Bron: hrpraktijk.nl 22-02-2010]