Piekeren: riskeert hartklachten

Leiden: Uren wakker liggen, met hoofdpijn opstaan, angstige gevoelens. Wie met dergelijke verschijnselen bij de huisarts aanklopt, is volgens de leidse psycholoog Bart Verkuil het schoolvoorbeeld van een hardnekkige piekeraar.

Piekeren niet te verwarren met goed nadenken, is volgens Verkuil de oorzaak van vele lichamelijke klachten, die zelfs tot hart- en vaat ziekten kunnen leiden.

De meeste mensen piekeren, hoewel er ook zijn die zeggen dat niet te doen. Die gaan heel optimistisch door het leven. Als er iets misgaat , dan zijn ze het weer snel vergeten. Piekeren is niet erg, maar je moet het kunnen beperken. Het kan tot allerlei lichamelijke klachten leiden. Je bent gespannen, je krijgt hoofdpijn, nekklachten, vermoeidheid. Door de stress heb je een verhoogde hoeveelheid van een bepaald hormoon in je bloed.

Proef personen kregen een puzzel voorgelegd , die niet oplosbaar was. Daarna kregen ze een rustperiode van zes minuten. In die tijd bleven sommigen maar piekeren over de oplossing van de puzzel, anderen niet. Degenen die bleven piekeren hadden een duidelijk verhoogde hartslag. Als je in een risicogroep zit omdat je al een  hartinfarct hebt gehad is de kans dat je er nog een krijgt groter.

Wat je tegen piekeren kunt doen is je er eerst bewust van worden dat je het doet. Je denkt als je piekert dat je bezig bent met oplossingen te bedenken maar die komen niet. Een simpele oplossing is: zoek afleiding. Vind iets om je bezig te houden. Maak een sudoku, yoga of wandel en zorg dat je bewust wordt van de omgeving. Niet nadenken, maar je bewust worden van allerlei sensaties. Daar is een techniek voor mindfullness.
[Bron: AD 27-1-2010]