Stress te lijf: bloemschikken

AMSTERDAM – In Japan maken werknemers vaak zulke lange dagen dat de gezondheid eronder lijdt. Niet alleen zou de kans op depressies en zelfmoord er relatief hoog zijn, ook stress vormt een probleem. Daar hebben de Japanse zakenmannen echter wat op gevonden.

Deze overwerkte groep Japanners zoekt namelijk steeds vaker heil in de traditionele kunst van het bloemschikken. Voor hen zou het een probate methode zijn om de stress, die sinds het begin van crisis alleen maar is verergerd, te lijf te gaan.

“Mensen zoeken tegenwoordig naar een hobby waar ze rustig van worden”, zegt docent bloemschikken Gaho Isono tegen NTDT. De school waar Isano lesgeeft is de eerste die zich speciaal op mannen richt. “Mannen hebben nu minder te maken met het vooroordeel dat het echt iets voor vrouwen is”, denkt hij.

“Dus het aantal mannelijke aanhangers neemt nu snel toe.”

Of de hobby daadwerkelijk stress reducerend werkt  is niet onderzocht, maar de 45-jarige Koji Takahashi is alvast enthousiast. “Aan het begin van de les ben ik altijd moe, maar als ik me eenmaal begin te focussen op de bloemen en hoe deze in de vaas te combineren, word ik rustig.”

De officiële Japanse benaming voor bloemschikken is ‘Ikebana’ en het bestaat al zo’n 500 jaar. Experts menen dat het ruim twee jaar in beslag neemt om de technieken goed onder de knie te krijgen.

[Bron: nu.nl 28-1-2010]