Stress kan kanker veroorzaken

NEW HAVEN – Als je elke dag stress ervaart, dan kan dit op de lange termijn een trigger zijn voor de ontwikkeling van tumoren. Dit zeggen wetenschappers van de Yale University in het tijdschrift Nature.

Tot nu toe dachten wetenschappers altijd dat tumoren zich slechts konden ontwikkelen als er verschillende kankerverwekkende mutaties plaatsvonden in één cel. Nu blijkt dat mutaties in verschillende cellen zich ook kunnen ontwikkelen tot een tumor als er een verbinding wordt gemaakt tussen die cellen.

Volgens het onderzoek zorgt de stress van alledag ervoor dat deze verbindingen tussen de verschillende cellen makkelijker gelegd worden. Prof. Tian Xu, leider van het onderzoek meldt in de Britse Telegraph: “Niet alleen emotionele stress door werk of gezin zouden kanker kunnen veroorzaken, maar bijvoorbeeld ook fysieke stress veroorzaakt door lichamelijk trauma.”

[Bron Gezondheidsnet 25-1-2010]