Pensioen veroorzaakt stress

AMSTERDAM – Het moment waarop men met pensioen gaat, is een cruciaal punt in iemands leven, waardoor privé stress het vaakst voorkomt bij 55-plussers.

Op het eind van hun carrière voelt deze groep zich alleen binnen het bedrijf: oude vrienden en collega’s zijn al weg, jongere mensen besturen het bedrijf op een andere manier.

Ook het contrast tussen het werkleven en het pensioen komt aan als een shock. Plots hebben ze heel veel vrije tijd die zinvol moet worden ingevuld.

Fase

Dat is gebleken uit een gezondheidsstudie van InSitesConsulting en een analyse van verschillende types online sociale media die op 55-plussers gericht zijn. In een tweede fase werd er een kwantitatieve en kwalitatieve studie gevoerd bij 55-plussers,

waarbij gebruik werd gemaakt van brainstorms en online diepte- en duointerviews.

Vermageren

Een andere opvallende conclusie die hieruit getrokken kon worden is dat 55-plussers meer proberen te vermageren dan welke andere leeftijdsgroep ook. Ze weten heel wat over de voedingswaarde in voedingsproducten en houden goed in het oog hoeveel suikers, vet, zout, cholesterol, tabak en alcohol ze innemen.

Een deel van deze bevolkingsgroep is zich hier echter veel minder van bewust. Tom De Ruyck, Senior Consultant bij InSites Consulting verklaart: “Het grootste verschil schuilt in het feit dat 55-plussers minder sociale contacten hebben om hen bewust te maken van het belang daarvan. De deelnemers geven aan dat voldoende sociale contacten hebben, de sleutel is tot een lang en gezond leven.”

[Bron Nu.nl 27-12-2009]