Ondernemer laat zich niet coachen

Ondernemers zijn niet snel geneigd de hulp van een coach of mentor in de schakelen. Dat is zonde, want ondernemers die zich wel laten adviseren presteren vaak beter dan zij die alles op eigen kracht doen.

Uit een onderzoek van programma Groeiversneller onder bijna zeventig ondernemers is gebleken dat de belangrijkste reden om af te zien van coaching is dat de ondernemer uitgaat van zijn of haar eigen kennis en ervaring. De inbreng van anderen wordt niet als toegevoegde waarde gezien. Ook is begeleiding vaak een dure grap en veel ondernemers zeggen geen geschikte experts in hun netwerk te hebben.

Toch kan het goed zijn om in diverse fasen van het ondernemerschap een onafhankelijke partij met een frisse blik in te schakelen, zo luidt de conclusie. Het is van tijd tot tijd goed om een derde even over je schouder mee te laten kijken. Die mentor brengt je niet alleen op nieuwe gedachten, maar kan je ook je valkuilen laten zien of je helpen bij specifieke vraagstukken.

Ondernemers zoeken momenteel vooral een klankbord om te kunnen sparren met een derde. Meestal is dat de (levens)partner of coach. Ook hechten ondernemers waarde aan het netwerk (collega-ondernemers) en de ervaring van anderen (compagnons en medewerkers of collega-ondernemers).

[Bron: Telegraaf.nl 18-10-2012]