Depressie leidt tot werkverzuim

Een op de tien Europese werknemers heeft wel eens vrij genomen van werk vanwege een depressie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de European Depression Association (EDA).

Elke depressieve episode leidt tot een gemiddeld verlies van 36 werkdagen, maar op veel werkplekken bestaan nog geen faciliteiten voor depressieve werknemers. Bijna de helft van de managers roept op tot wetgeving en beleid op dit gebied, om de werknemers te beschermen.  

Onderzoek

Meer dan 30 miljoen Europeanen krijgen gedurende hun leven de diagnose depressie. Het onderzoek is uitgevoerd onder 7.000 mensen uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk, Italië, Turkije en Denemarken. In het Verenigd Koninkrijk was het percentage depressieve werknemers het hoogst met 26 procent. In Italië kreeg 12 procent van de onderzochte werknemers de diagnose depressie, dit was het laagst percentage in het onderzoek. 

Bijna twee op de drie Duitse, Deense en Britse depressieve werknemers nam vrij op het werk. In Turkije lijkt dit minder gebruikelijk: daar neemt slechts 1 op de vier vrij. Depressie kostte de economie van de Europese Unie in 2010 zo’n 92 miljard euro. Meer dan de helft van deze kosten komt voort uit lichamelijke of geestelijke afwezigheid op het werk. 

Actie

Veel werknemers vertellen hun leidinggevende niet over depressieve gevoelens. Ze zijn bang om hun baan te verliezen, zeker in deze tijden van crisis. “Depressie op het werk is een uitdaging voor werkgevers en de maatschappij. Het is een belangrijk aandachtsveld en vereist actie van de Europese Unie”, aldus lid van het Europees Parlement Stephen Hughes.

[Bron: Gezondheidsnet.nl 02-10-2012]