Meer mensen met burnout klachten

Economische crisis draagt mede bij aan meer dan 900.000 mensen in Nederland die kampen met burn-out klachten.

Hoe herken je een burn-out en wat kun je ertegen doen?

Bijna dertien procent van de werknemers in Nederland heeft last van burn-outverschijnselen. Hoe herken je nou een burnout en vooral: hoe kun je die voorkomen?

Lees hier hoe je volgens bedrijfsarts Rob Hoedeman van HR- en arbodienstverlener 365 een beginnende burn-out kunt herkennen, en wat je ertegen kunt doen.

Het is belangrijk om bij verschijnselen die kunnen wijzen op burn-out, onderscheid te maken tussen drie fases. De eerste fase is het lichtst, vaak kun je dan zelf met je baas erger voorkomen. De andere twee fases zijn ernstiger, en dan kun je het beste professionele hulp inschakelen.

Hoe herken je de fases van een burn-out?

Fase 1

Je merkt dat je geen energie meer krijgt van je werk. Dan heb je officieel nog geen burn-out, maar moet je wel actie ondernemen. Juist als je er vroeg bij bent, kun je erger voorkomen.

Fase 2

Ernstiger is het, als je merkt dat je steeds langer de tijd nodig hebt om bij te komen na je werk. Ook merk je in deze fase dat je een bepaalde afstand tot je werk krijgt. Je hebt nog niet echt burn-out, maar je moet wel direct hulp inroepen.

Fase 3

In deze fase heb je echt een burn-out. Je wordt echt cynisch over je werk, merkt dat je niets durft, slecht slaapt en een kort lontje hebt. Bovendien krijg je ook fysieke klachten als moeheid, hoofdpijn en buikpijn. Als je hierin belandt, moet je direct hulp inroepen van een arts.

Wat kun je doen om een burn-out te voorkomen?

Fase 1

In deze fase is het belangrijk dat je probeert te achterhalen waarom je geen energie uit je werk krijgt. Je moet op twee dingen letten. Ten eerste moet je kijken welke dingen op je werk je veel energie kosten. Maar veel mensen vergeten vaak een tweede oorzaak, namelijk dingen op hun werk waar ze vroeger juist energie van kregen, en nu niet meer. Er zijn drie punten waar je specifiek op moet letten.

Als je deze dingen hebt bepaald, kun je het beste eens goed met je baas te gaan praten. Leg uit dat je bang bent voor een burn-out. Probeer vervolgens samen te bepalen welke dingen jij op je werk zelf moet veranderen, en hoe je baas jou kan helpen. Zorg ervoor dat je weer energie van je werk krijgt.

Fase 2

In fase 2 ben je echt een stap verder. Je kunt nog proberen er met je baas samen uit te komen, eventueel met behulp van een coach. Als dat niet lukt, schakel dan professionele hulp in. Dat kan je huisarts, psycholoog, of bedrijfsarts zijn. Let er op dat medicijnen meestal niet werken voor een burn-out.

Fase 3

Als je echt een burn-out hebt, moet je zo snel mogelijk professionele hulp inschakelen. Neem zo snel mogelijk contact op met je huis- of bedrijfsarts.

[Bron: RTL nieuws]