Nederland pakt depressie beter aan

De aanpak en behandeling van depressie is de afgelopen vijf jaar in Nederland sterk verbeterd.

Toch kan met een meer doelmatige aanpak nog altijd veel winst worden geboekt. Dat meldde het Trimbos-instituut donderdag.

Als mensen met een depressie zich melden bij de huisarts, wordt tegenwoordig beter onderscheid gemaakt tussen een lichte en zware depressie.

Daardoor kunnen artsen de depressieve patiënt beter verwijzen naar de eerste- of tweedelijns zorg, waardoor de patiënt sneller en effectiever behandeld kan worden. Ook schrijven artsen minder medicatie voor.

Volgens het Trimbos-instituut komen de verbeteringen door het Depressie Initiatief dat vijf jaar geleden van start ging. Het instituut gaat aanbevelingen doen naar aanleiding van dat initiatief en voorstellen om vervolgonderzoek te doen.

[Bron.nu.nl 27-04-2012]