Slaaptekort door werkdruk

Ruim een kwart van de Nederlanders met een betaalde baan ligt regelmatig wakker van het werk. Eén op de zes werkenden heeft vanwege het werk te weinig tijd om voldoende te slapen. 

Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO).

Slecht slapen
Vrijwel alle werkende Nederlanders vinden gezond slapen belangrijk om hun werk goed uit te kunnen voeren. Slaap je slecht, dan functioneer je onvoldoende tijdens het werk, vindt driekwart van de werkenden.

21 procent van de ondervraagden geeft aan regelmatig weg te doezelen op het werk. 25 procent gebruikt opwekkende middelen (energiedrank, cafeïne/coffeïne tabletten, drugs) om beter te kunnen functioneren en 3,5 procent geeft toe dat er door slaperigheid fouten worden gemaakt of ongevallen gebeuren.

Avondmensen
Vooral avondmensen hebben een slaaptekort. Die vallen gemiddeld bijna 
anderhalf uur later in slaap, rond 12 uur ‘s nachts, dan ochtendtypes. Op 
werkdagen moeten ze wel vroeg op en worden dus niet uitgerust wakker of verslapen ze zich.

Biologische klok 
Uit onderzoek is gebleken dat de biologische klok in de hersenen van avondmensen te laat staat afgesteld. Die biologische klok is weerbarstig. Vaak is het gemakkelijker om werktijden aan te passen dan het ritme van de biologische klok te verschuiven. 

Ruim de helft van de avondtypes geeft dan ook aan dat het beter zou zijn als zij hun werktijden zouden kunnen aanpassen. Achttien procent van de ondervraagden geeft aan een avondmens te zijn, 14 procent een ochtendmens.

Aan de enquête werkten ruim 1.000 gezonde Nederlanders met
een betaalde baan mee. De deelnemers werken gemiddeld 35 uur per week.

[Gezondheidsnet 19-03-2012]