Overwerk geeft grotere kans op depressie

Voor sommige werknemers is overwerken meer regel dan uitzondering. De werkzaamheden die zij moeten uitvoeren zijn simpelweg niet te voltooien in een 40-urige werkweek. Soms krijgen werknemers geen enkele vorm van compensatie voor hun overuren. De meeste worden dus ook echt niet blij van overwerk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat werknemers die structureel overwerken, meer kans hebben om depressief te worden.

Af en toe iets langer doorwerken zal niet tot depressiviteit leiden. Maar werknemers die structureel overwerken, lopen meer risico om in een depressie te belanden. Van structureel overwerk is sprake als een werknemer gedurende een langere periode dagelijks een paar uur langer werkt dan de normale arbeidsduur.

Volgens onderzoekers uit onder meer Engeland en Finland, die een paar jaar lang  een groep werknemers volgden, hebben werknemers die structureel overwerken twee keer zoveel kans op het krijgen van een depressie als werknemers die zich netjes aan acht uur per dag houden.


Slecht concentreren en productiviteit neemt af
Het is lastig voor de onderzoekers om een verklaring te geven voor de verhoogde kans op een depressie. Het is aannemelijk om te veronderstellen dat deze mensen onvoldoende tijd nemen om te ontspannen. Ook kan een hoge werkdruk leiden tot ruzie met de partner en andere gezinsleden. Dat levert stress op, ook op de werkvloer. Werknemers die onder druk staan, zijn namelijk vaak kribbig en kortaangebonden. Bovendien kunnen ze zich minder goed concentreren en neemt de productiviteit af. Houd het overwerk van de werknemers dus binnen de perken en bespreek de mogelijkheden voor compensatie in de vorm van tijd. Lees hier meer over de achtergronden van het onderzoek.

[Bron. Rendement.nl 06-02-2012]