Eenzaamheid werknemer slecht voor bedrijf

Eenzaamheid op de werkvloer heeft een negatief effect op de productiviteit van werknemers en daarmee op de organisatie als geheel.

 Dat schrijft The New York Times dit weekeinde naar aanleiding van een recente studie van professor Barsade en Ozcelik van de California State University.

Eenzaamheid wordt vaak gelinkt aan de conditie van het menselijk lichaam en gezien als persoonlijk probleem. Deze onderzoekers stellen dat managers het evenzeer als probleem van de organisatie als geheel moeten beschouwen.

Uit hun studie onder ruim 650 werknemers kwam naar voren dat eenzaamheid – gerapporteerd door zowel de werknemer zelf als zijn of haar collega’s – de werkproductiviteit vermindert. Dit geldt zowel voor individuele als teamgerelateerde taken.

De economische crisis speelt een rol in het verhoogde gevoel van eenzaamheid op de werkvloer, aldus een door de krant geciteerde psycholoog. “Ook voor mensen die hun baan wel hebben behouden, kunnen ontslagen het verlies van een goede collega en vriend betekenen.

Geen feestjes

Om eenzaamheid aan te pakken hoeft een bedrijf niet meer feestjes te organiseren “Alleen zijn te midden van een groep kan uitputtend werken. Meer feestjes geven gaat deze groep mensen niet helpen”, aldus onderzoeker Ozcelik.

Eén persoonlijke band met een collega kan al het verschil maken. Dat begint heel simpel door de tijd te nemen voor een gesprekje, input voor een project te vragen of iemand uit te nodigen voor een kopje koffie of lunch.

Verbonden

Managers zouden niet geïrriteerd moeten zijn als werknemers tijdens een gezamenlijke koffiepauze een tv-programma van de voorgaande avond bespreken. Dergelijke momenten stimuleren het gevoel van verbondenheid dat ervoor zorgt dat werknemers productiever zijn, stellen de onderzoekers.

“Managers moeten ervoor zorgen dat hun teams en teamleden interpersoonlijk betrokken en met elkaar verbonden zijn. Dat zijn mechanismen die maken dat er goed werk geleverd wordt”, aldus professor Barsade.

[Bron: Nu.nl 30-01-2012]