Burnout kan drie oorzaken hebben

Burn-out voorkomen is goed voor de werknemer, maar ook in het voordeel van het bedrijf. Het helpt als u wat inzicht hebt in dit probleem en de symptomen herkent. Spaanse onderzoekers hebben het syndroom onderzocht. Ze onderscheiden drie oorzaken van burn-out.

Te hoge werkdruk
Een te hoge burn-out heeft vaak te maken met een hoog aantal werkuren. Wie meer dan 40 uren per week aan de slag is, loopt een zes keer hoger risico opgebrand te geraken dan iemand die 35 uren werkt. Meestal gaat het om ambitieuze mensen die een hoge werklast op zich nemen.

Gebrek aan uitdaging
Een tweede soort burn-out is het gevolg van te weinig uitdaging in de baan. Jaar na jaar hetzelfde doen, geen uitzicht hebben op persoonlijke ontwikkeling of groei in de loopbaan liggen hier aan de basis. Komt het vaakst voor bij administratief medewerkers.

Gebrek aan waardering
En dan is er het soort burn-out dat optreedt bij werknemers die het beu zijn zich altijd uit te sloven zonder ooit een glimp van erkenning op te vangen. Na een tijd zijn ze alle fut verloren kwijt en slagen ze er niet meer in zich op te laden.

[Bron: managersonline.nl 27-09-2011]