Depressief na deze zomer

Het aanhoudende druilerige weer zorgt bij de achterblijvers in Nederland voor somberheid en slaperigheid. Hartje augustus ligt bij sommigen een winterdepressie op de loer. Een aantal mensen neemt zelfs al de toevlucht tot lichttherapie, weet de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid.

Er komen momenteel dagelijks telefoontjes binnen bij de Stichting. „Ook is het bezoek op de website veel hoger dan normaal”, zegt directeur Toine Schoutens. Vreemd is dat niet, licht is essentieel voor ons functioneren. Genoeg licht overdag zorgt voor een gezond slaapritme, en voor een betere concentratie en alertheid. Nu de zon zich zo weinig laat zien, slaat bij menigeen de lusteloosheid en humeurigheid toe. Al dan niet gevoed door plannen die in het water vallen.

Het enige wat erop zit, is zoveel mogelijk naar buiten gaan, zegt Schoutens en het licht

opzoeken. „Zodra het droog is naar buiten en zorgen voor zon op je huid.”

Winter
Zonlicht is ook belangrijk voor de weerstand. Het zou kunnen dat we het tekort nu allemaal gaan merken deze winter. „Uit onderzoek is bekend dat zonlicht, en daarmee de aanmaak van vitamine D, zorgt voor een beter afweersysteem. Maar het is niet bekend of een slechte zomer nog nawerkt in de winter.” Om het zekere voor het onzeker te nemen, kun je meer vitamine B slikken, stelt Schoutens. „Maar het beste is toch naar buiten gaan.”

Jaarlijks hebben ‘normaal’ gesproken zo’n 450.000 mensen een winterdepressie. Ongeveer 10 procent van de bevolking heeft last van een dip in het najaar, winter en vroege voorjaar. Vooral vrouwen tussen de 13 en 55 zijn gevoelig voor donkere dagen. Veel slapen en snoepen zijn bekende verschijnselen.