Als je partner een burn-out heeft

Steeds meer werknemers vertonen symptomen van een burn-out. De ziekte beïnvloedt niet alleen het leven van de overspannene, ook kan het een grote invloed hebben op die van de partner. En dat is niet altijd even gemakkelijk.

Een burn-out komt het meest voor bij werknemers die heel plichtsbewust, gemotiveerd en gedreven zijn. Doorgaans heeft het een aanlooptijd van een aantal jaren, al kunnen mensen die net op de arbeidsmarkt zijn er net zo goed mee geconfronteerd worden. Jonge werknemers hebben vaak hoge verwachtingen van zichzelf en van hun nieuwe baan. En deze worden niet altijd werkelijkheid. Door hun gebrek aan ervaring hebben ze vaak nog niet de vaardigheden ontwikkeld om hiermee om te gaan.

Fases

Typisch bij een burn-out is dat het gekenmerkt wordt door een aantal fases. Na de eerste fase waarin de werknemer ontzettend enthousiast en gemotiveerd is, volgt er meestal een fase van afwisseling. De werknemer doet nog steeds zijn best, maar deze periodes worden afgewisseld met momenten waarin het wat moeilijker gaat.

Doordat de meeste mensen die een burn-out krijgen tamelijk perfectionistisch zijn, zal de perfectionist zichzelf oppeppen om de lat toch hoog te blijven leggen. Op den duur zal de werknemer teveel zijnenergiereserves uitputten. Dan breekt fase drie aan. De werknemer is zo ver over zijn grenzen heen gegaan dat hij niet langer in staat is om te werken.

Symptomen

Omdat een burn-out het gevolg is van chronische stress, zijn de eerste symptomen typische stress-symptomen. Slechter slapen, hoge bloeddruk, concentratieproblemen, hoofdpijn. Het zal de meeste mensen met stress bekend voorkomen.

Als partner zal je deze symptomen herkennen. Probeer je partner erop te wijzen dat er iets aan de hand is en leg uit dat jij je zorgen maakt. Het kan natuurlijk zijn dat jouw partner niet zo gediend is van jouw goedbedoelde adviezen. Onthoud dan dat jij niet de persoon bent die het probleem op kan lossen, je kan iemand hoogstens zoveel mogelijk bijstaan.

Wie een burn-out heeft, is het meest gebaad bij professionele hulp, zoals een huisarts, psycholoog of therapeut.  Net als dat een burn-out niet van de één op de andere dag gekomen is, zal het ook niet zo snel verdwijnen. Houd er dus rekening mee dat je partner gemakkelijk een aantal maanden nodig zal hebben om te herstellen.

[Bron: healthylives 23-06-2011]