Burnout: een gezonde reactie

Stel u voor: u weet dat u tegen een burn-out aan zit. U krijgt steeds meer psychische en fysieke klachten. U staat op met braakneigingen, omdat de dag weer begint en er weer van alles moet. U bent moe en slaapt ontzettend veel, maar u merkt dat je niet bijtankt.

Toch wilt u het niet weten en dus ontkent u uw klachten. Tegenover uzelf, en zeker tegenover anderen. U wilt sterk zijn en geen slachtoffer zijn, u wilt uw eigen leven regisseren. Uw omgeving helpt ook al niet. Die zegt dingen als: ‘Zet je er overheen, zet de knop om als je thuis bent. Ga door met de orde van de dag, anders raak je nog verder van huis en kun je je carrière vergeten.’ U zet alles op alles om vol te houden, want anderen lukt dat toch ook?

Onzichtbaar ziek

Maar wat als u de knop niet om kunt zetten? Als u een burn-out krijgt, denkt u dat u faalt en dat u het niet goed doet. U voelt zich niet begrepen, want hoe legt u uit dat u zich vreselijk voelt terwijl er aan de buitenkant niets te zien is? U snapt het zelf nauwelijks dus hoe legt u het anderen dan uit? Ziek zijn zonder lichamelijke klachten is moeilijker dan lichamelijk ziek zijn. Een gebroken been is zichtbaar en legitiem. U hebt goede redenen om ziek te zijn en iedereen ziet dat u niet kunt werken. We kunnen het genezingsproces inschatten en daarna is alles weer goed. Psychisch ziek is niet altijd zichtbaar, niet grijpbaar en wordt vaak met enig wantrouwen bekeken. Is het echt waar en is het nu nog niet over?

Helder signaal

Kern van het probleem is dat een burn-out gezien wordt als iets negatiefs. U faalt in uw dagelijkse gang van zaken en we moeten zorgen dat het leven weer zo snel mogelijk door gaat. Maar is een burn-out ook negatief? Een burn-out is er het gevolg van dat u zichzelf voor lange tijd verwaarloost. U luistert niet goed naar uzelf, geeft meer energie dan u terugkrijgt. De draaglast is groter geworden dan uw draagkracht. Als u niet luistert naar uzelf, grijpt uw lichaam in, en dan krijgt u klachten.
Een burn-out is dus geen teken van zwakte, maar een helder signaal, een beschermingsmechanisme voor uw gezondheid.

Als u het zo bekijkt is een burn-out een ‘gezonde reactie’ op een ongezonde situatie. Een signaal waarvan u kunt leren. Het geeft aan dat u moet luisteren naar uzelf en uw eigen grenzen moet leren kennen en respecteren.

[Bron: managersonline 12-05-2011]