Psychische klachten 1 op 5 agenten

Zo’n 20% van de agenten in Nederlanad kampt met psychologische klachten.

Posttraumatische stress-stoornis
Op een politiemacht van 50.000 agenten zijn dat er dus zo’n 8.000 tot 10.000. Bijna 10% van hen lijdt aan een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Dat blijkt uit een tussentijdse rapportage over stress en PTSS bij de politie, van onderzoeker Jan Struijs, die in handen is van RTL Nieuws.

Bureaucratische organisatie
Struijs constateert dat het aantal agenten dat last heeft van psychische klachten de afgelopen 10 jaar is toegenomen. Volgens de onderzoeker is dat het directe gevolg van ‘acceptatie van gezag’ en frustratie over de eigen organisatie, die te bureaucratisch zou zijn.

Gewoon politiewerk

Een groot deel van de psycho-sociale klachten, ongeveer 80%, komt voort uit ‘gewoon’ politiewerk, zo blijkt uit het rapport. Dus niet alleen agenten binnen de noodhulp hebben er last van, maar ook opsporingsagenten en agenten bij ondersteunende diensten kampen met klachten.

Bedrijfsschade

Volgens Struijs zorgen de psychologische klachten voor 15% meer verzuim bij de politie. Daar zouden tientallen miljoenen euro’s mee gemoeid zijn. Het is voor het eerst sinds 1994 dat er een groot onderzoek gehouden wordt naar PTSS en stress bij de politie.

[Bron: RTL nieuws 10-03-2011]