Manager heeft steeds meer kans op burnout

Degenen die het best presteren lopen ook het meeste risico op een burnout – en dat risico wordt alleen maar groter. Deze waarschuwing komt van psycholoog Michael Leiter, directeur van het Centre for Organizational Research and Development van Acadia University.

De belangrijkste factor die een rol speelt bij het krijgen van een burnout is dat er teveel gedaan moet worden in te weinig tijd. Dat gevoel hebben steeds meer managers. Zij hebben namelijk de grootste verantwoordelijkheden en ervaren de meeste werkstress. Ook het gevoel dat slechte prestaties invloed hebben op anderen en lange of wisselende werktijden spelen een rol. Chronische stress kan leiden tot burnout en/bestaande psychische of lichamelijke problemen verergeren.

Recessiestress
De recessie speelt eveneens een rol. Veel organisaties zijn afgeslankt en daardoor kunnen managers minder delegeren dan voorheen. Dit leidt tot lange dagen met een hoge werkdruk en dat kan tenslotte de energie en motivatie flink opslurpen. Tegelijkertijd krijgt de creatieve kant van de managementfunctie minder ruimte. Zodra dat gebeurt kan alles een sleur gaan lijken. Het helpt ook niet dat managers dankzij de technologie dag en nacht bereikbaar zijn. Dit kan er toe leiden dat er ook in de vrije tijd gewerkt wordt, terwijl het juist zo belangrijk is zo nu en dan de batterij op te kunnen laden.

Voorkomen van een burnout
Om een burnout te voorkomen, is het belangrijk dat het risico erop openlijk besproken wordt en verwachtingen aangepast worden, stelt Leiter. Het is een illusie dat mensen productiever worden als ze meer uren draaien. Te lang doorwerken leidt alleen maar tot vermoeidheid, en dat vergroot de kans op ziek worden. En wie ziek is, is sowieso niet productief. Managers moeten zich realiseren dat ze niet alles kunnen en werk dat minder belangrijk is of delegeren of elimineren. Dan kunnen ze op tijd naar huis en hoeven ze niet thuis hele avonden door te werken. Wat ook kan helpen is eens met elkaar om de tafel te gaan en bespreken wat er goed gaat en wat er moet veranderen. Feedback van collega’s kan helpen prioriteiten te stellen. Zo nu en dan de batterij opladen is belangrijk om een burnout te voorkomen.

[Bron: Managersonline.nl 07-02-2011]