Friet maakt je depressief

AMSTERDAM –  Een patatje kan het risico op een depressie verhogen. Niet zozeer door de friet op zich, maar door de olie waarin het gebakken wordt. Die transvetten zijn namelijk erg schadelijk voor de gezondheid en, naar nu blijkt, ook voor onze psychische stabiliteit.

Transvetten zitten voornamelijk in fastfood en snoepgoed. Wil je de depressie tegengaan? Olijfolie blijkt een prima alternatief te zijn: het beschermt tegen verschillende mentale aandoeningen, zo concluderen de onderzoekers in het blad PLoS ONE.

Slechte vetten
De onderzoekers bestudeerden 12.059 proefpersonen gedurende zes jaar. In deze periode werd het dieet, de levensstijl en de gezondheid van de proefpersonen nauwlettend in de gaten gehouden. Toen het experiment begon, had geen enkele proefpersoon depressieve klachten.

Na zes jaar bleken 657 mensen depressief te zijn. De wetenschappers ontdekten dat er een duidelijk verband is tussen de depressieve klachten en het voedsel dat de proefpersonen nuttigden. De mensen die veel ongezonde vetten aten, bleken tot 48 procent meer kans te hebben op een depressie dan mensen die deze vetten niet nuttigden. En hoe meer slechte vetten er gegeten werden, hoe groter de kans op depressies werd.

Olijfolie
De onderzoekers keken ook naar het effect van meervoudig onverzadigde vetten. Deze vetten zitten onder meer in vis en plantaardige oliën. De vetten bleken niet alleen een stuk gezonder te zijn, ze verkleinden ook de kans op depressies. Dat verklaart waarom depressies veel vaker in het noorden van Europa voorkomen …

en het mediterrane gebied, waar meer vis en plantaardige oliën worden genuttigd, relatief weinig met de aandoening te maken heeft.

[Bron: Telegraaf.nl 03-02-2011]