Optimisme beschermt tegen depressie

Tieners met een optimistische kijk op het leven hebben minder kans dan pessimistische leeftijdsgenoten om depressieve symptomen te ontwikkelen, dat blijkt uit recent onderzoek.

Helft minder

De onderzoekers volgden 5634 Australische studenten van 12 tot 14 jaar. Op basis van een vragenlijst werd hun kijk op het leven bepaald. Een vierde van hen was erg optimistisch ingesteld, 15 procent van hen vertoonden depressieve symptomen aan de start van de studie, dit in vergelijking met 59 procent van de jongens en 76 procent van de meisjes met een pessimistische instelling. Een jaar later hadden de positieve tieners de helft minder last van depressieve symptomen, in vergelijking met de negatiefste leeftijdsgenoten. Onderzoeker George C. Patton zegt dat de resultaten niet betekenen dat tieners aanraden dat ze het leven van de zonnige kant moeten bekijken emotionele problemen zal voorkomen.

Reacties controleren

“Het is duidelijk dat we tieners moeten helpen beter leren dramatische reacties te controleren op bepaalde gebeurtenissen. We weten niet waarom sommige tieners optimistischer zijn dan anderen en hoe je dit kunt leren”, aldus de onderzoeker George.  “De neiging van mensen om zich te focussen op het positieve vormt zich waarschijnlijk vroeg in het leven, het kan ook in verband staan met de instelling van de ouders. De kijk van kinderen op het leven wordt waarschijnlijk somberder naarmate ze verouderen.” Eerdere studies brachten optimisme bij volwassenen al in verband met een lager risico op hartziekten.

[Bron: HLN.be 14-01-2011]