Dubbele portie stress voor vrouwen

De combinatie werk-gezin zadelt vrouwen op met een dubbele portie stress. Daardoor zijn meer vrouwen dan mannen gestresseerd waardoor ze vaker pijn hebben aan de rug en de nek. Verrassend genoeg hadden ook vrouwelijke studentes meer stress dan mannelijke.

Deze conclusies komen uit een Zweedse studie die vier jaar duurde en twee groepen mannen en vrouwen volgde: een groep studenten en een groep die werkt. Op die manier probeerden ze de verschillende oorzaken van stress te achterhalen.

Vrouwen
Vrouwen uit beide groepen hadden vaker nekpijn dan de mannen. Vrouwen die zittend werk achter een computer uitvoeren, hadden zowel last van nek- als rugpijn. Psychosociale factoren maakten de pijn erger.

Dubbele shift
“In zowat elk ontwikkeld land voeren vrouwen een dubbele shift uit. Ze gaan werken, net als de mannen, maar beginnen nog eens helemaal opnieuw als ze thuiskomen. Die twee rollen maakt dat ze twee keer zoveel druk voelen en dus twee keer zoveel stress”, zo becommentarieert psycholoog Cary Cooper de bevindingen van de universiteit van Göteborg.

Ook bij studentes
Maar de onderzoekers wijzen nog op een ander opvallend fenomeen: namelijk dat ook de vrouwelijke studentes al vaker nekpijn hadden.

“We hadden verwacht dat in de studentengroep ongeveer evenveel mannen als vrouwen nekpijn zouden hebben omdat ze nog geen gezin hebben.

Dit bleek niet het geval. Vrouwelijke studenten staan onder grotere druk om te presteren dan mannen omdat ze terechtkomen in een mannelijke wereld, waar mannen meer kans hebben om de topposities in te vullen”, aldus Anna Grimby-Ekman. (edp)

[Bron: hln.be 03-01-2011]