Kanker is onze grootste angst

Kanker lijkt ons grootste angst en mensen vrezen de ziekte meer dan hun job of woonst te verliezen. Dit blijkt uit een enquête, opgezet door het Britse Cancer Research.

Meer dan 2000 mensen werden ondervraagd over hun grootste angsten. Uit een lijst van enge vooruitzichten, dienden ze de kwalijkste aan te stippen. Kanker staat bovenaan, gevolgd door het verliezen van baan of huis, schulden, een auto-ongeluk, Alzheimer of hartaanvallen. Een derde gelooft dat kanker een lotsbestemming is en er niets aan gedaan kan worden om het risico te verminderen.

Doodstraf
Volgens woordvoerder Sara Hiom van het Kankerinstituut voelen velen zich machteloos tegen de aandoening, die gevolgen heeft voor 1 op de 3 mensen. “Kanker is niet langer de doodstraf die velen nog altijd vrezen. Het aantal genezingen is verdubbeld sinds de jaren ’70 dankzij betere diagnoses, behandelingen en screeningprogramma’s. 1 op 3 zal effectief de ziekte ontwikkelen, maar de helft van alle kankergevallen zou kunnen voorkomen worden door een gezonde levensstijl. Het bewijs bestaat dat voeding, beweging en gewicht het risico op kanker beïnvloeden, samen met andere risicofactoren als roken en zonnebrand”.

[Bron: hln.be 14-12-2010]