Werkstress bij vrouwen leidt tot meer hartziektes

AMSTERDAM – Vrouwen met een stressvolle baan lopen 40 procent meer risico op hartziektes dan vrouwen met een rustige job. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat zondag gepresenteerd werd door de American Heart Association.

Voor dit onderzoek werden de afgelopen tien jaar 17.415 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar onderzocht door het Brigham and Women’s Hospital in Boston.

Uit het onderzoek blijkt dat drukke carrièrevrouwen 88 procent meer kans op een hartaanval hebben. Ook leidt spanning op het werk, en dan met name het hebben van een veeleisende baan, tot een toename in het aantal beroertes en bypassoperaties.

Bovendien blijkt dat vrouwen die bang zijn om hun baan te verliezen, ook lijden aan een verhoogd cholesterol, overgewicht en een hoge bloeddruk.

Mannelijk probleem

Experts zijn bang dat hartziektes als gevolg van stress vaak over het hoofd worden gezien bij vrouwen, aangezien dit vaak (onterecht) wordt gezien als een mannelijk probleem. Daarnaast blijkt dat vrouwen minder snel medische hulp zoeken voor hun klachten, en ziektes daardoor pas in een later stadium worden ontdekt.

Werkgevers

Cardioloog en hoofd van dit onderzoek Michelle Albert zegt dat het effect van werkstress op de gezondheid van het hart zowel op de korte als op lange termijn doorwerkt. Albert geeft aan dat werkstress resulteert in verzuim, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Zij zegt dat het cruciaal is dat werkgevers blijven letten op werkstress; zij moeten dit proberen te verminderen.

[Bron: gezondheidsnet 17-11-2010]