“Stress” veroorzaakt door Nederlandse familietradities

AMSTERDAM – Kerst wordt door negentig procent van de Nederlanders gevierd. Toch blijkt dat veertig procent stress ervaart tijdens deze dagen. Dit blijkt uit een onderzoek van glossy Nouveau.

Uit de enquête, uitgevoerd door De Vos & Jansen Marktonderzoek, blijkt dat een op de zes ondervraagden het contact met bepaalde familieleden verbreekt voor korte of langere tijd na de kerst.

Vrouwen zijn de drijvende kracht achter familietradities. Slechts twee procent van de Nederlanders vindt hun eigen gezin minder hecht dan dat van anderen, terwijl ruim een derde wél afstand ervaart bij de schoonfamilie.

Van de Nederlanders heeft 42 procent specifieke familiedagen of weekenden om de banden met familie buiten het gezin te onderhouden.

Bijna driekwart van de respondenten vindt het belangrijk er netjes uit te zien tijdens kerst. Slechts 8 procent brengt de feestdagen alleen door.

Waarden

Vroeger kreeg men in de opvoeding vooral ‘hard werken’ (31 procent) als belangrijke waarde mee, terwijl jonge gezinnen nu meer hechten aan ‘genieten van het leven’ (35 procent). Maar van generatie op generatie staat ‘voor elkaar zorgen’ nog altijd met stip op nummer één.

[Bron: nu.nl 25-11-2010]