Depressief van deze banen?

Welke banen brengen naast geld ook een hoop stress in huis? Dit zijn tien banen waarbij de kans dat je in een depressie verzeild raakt, relatief groot is.

Houd je van je baan maar vraag je jezelf af waarom je vrije dagen helemaal uitgewoond op de bank doorbrengt? Misschien komt het doordat je een baan hebt die relatief veel risico mee brengt op stress.

Het Amerikaanse tijdschrift Health stelde op basis van Amerikaans onderzoek een lijst samen met de tien banen, waarbij je de meest kans hebt depressief te raken. Gelet op de verschillen tussen Nederland en de VS, sluit het lijstje waarschijnlijk niet één op één aan op de Nederlandse arbeidsmarkt, maar het geeft wel een aardige indicatie.

Opvallend: politici en agenten komen niet in dit rijtje voor.

10. Verkoopmedewerker
Werknemers in verkoopfuncties werken vaak op basis van commissies die gebaseerd zijn op de prestatiedoelen. Daardoor hebben ze een relatief onzeker inkomen. Er ligt veel druk op hun schouders, en intensief netwerken betekent soms ook minder aandacht voor de thuisbasis.

9. Financieel adviseur
Veel mensen gruwen van het bijhouden van hun financiële administratie, of het beheren van beleggingen. Dus schakelen ze daarvoor financiële adviseurs en boekhouders in. Die dragen veel verantwoordelijkheid, en het risico op woedende klanten, als het bijvoorbeeld tegen zit op de beurs.

8. Onderhoudsmonteur
Lekkende daken, or een gootsteen die overloopt. Onderhoudsmonteurs moeten ad hoc bijspringen voor acute klussen. Dat betekent onregelmatige werktijden en soms zwaar en gevaarlijk werk.

7. Secretaresse
Secretaresses zitten overal bovenop en zijn vaak het externe gezicht van een onderneming. Ondanks die verantwoordelijkheden en de opdrachten die secretaresses van alle kanten krijgen, is de erkenning vaak gebrekkig.

6.Leraar
De druk op leraren komt van alle kanten. De school, ouders en kinderen oefenen allemaal druk uit op docenten, terwijl de waardering voor onderwijzers wel eens te wensen over laat. Daardoor is het soms lastig om werk naar eigen inzicht en enthousiasme in te vullen.

Verder heeft een leraar nog veel te doen na schooltijd, waardoor hij vaak werk mee naar huis neemt.

5. Artiesten

Of het nou om zangers, schilders of schrijvers gaat, stress kennen ze allemaal. Bij artistieke banen heb je weinig zekerheid over het loon en de werktijden zijn onregelmatig. Verder staat een succesvolle artiest in de drukke spotlights. Bij een wat mindere periode, ligt isolement op de loer.

4. Dokter
Een baan met een grotere verantwoordelijkheid bestaat bijna niet. Artsen maken lange, vaak stressvolle dagen waarin levens van anderen geregeld op het spel staan. Dat levert stof voor een triest en donker beeld van de wereld. Ook confrontaties met familie van patiënten zijn niet altijd even makkelijk.

3. Maatschappelijk werker
Ook een baan waarbij de hele dag problemen voorbij komen, met schrijnende zaken als kindermisbruik. Maatschappelijk werkers draaien geregeld onregelmatige uren en offeren zich vaak op. Stress is het gevolg.

2. Ober
Een baan in de bediening is de op één na meest stressvolle baan in de VS. Vaak maken de obers lange dagen met onregelmatige werktijden. Ze werken hard, terwijl de waardering hiervoor regelmatig uit blijft. Ook het loon houdt niet over, personeel wordt veel gecommandeerd en gasten zijn soms onbeleefd. Tien procent kans op een depressie.

1. Ouderen- en kinderzorg
Zorgwerkers zijn veel bezig met het wassen en voeden van ouderen, maar dat levert niet altijd persoonlijke waardering op. De mensen die zorg ontvangen, zijn daar vaak te ziek voor, stelt psycholoog Christopher Willard. Voor de opvang van kleine kinderen geldt iets vergelijkbaars. Volgens Health komt in de Amerikaanse statistieken elf procent van de werknemers in de ouderen- en kinderzorg in een depressie terecht.

[Bron: Z24.nl 05-10-2010]