Met burn-out terug van vakantie

Als u denkt dat vakantie ontspant, dan kan dat nog eens flink tegenvallen. Burn-out consultants en coaches draaien overuren in de maand september. Voor werknemers die al voor vertrek tegen een burn-out aanzitten, is een ontspannende vakantie juist een regelrechte ramp.

Deze groep medewerkers verplicht zichzelf om te gaan ontspannen op de vakantiebestemming. Maar door deze gedachten raken ze juist meer gestrest. Ze denken nog steeds veel aan het werk en zijn bang dat ze niet genoeg hebben genoten als ze weer hard aan het werk moeten.

Burn-outcoach Wendy van Eysen vertelt dat ze juist in september heel veel werk heeft. “Mensen stellen hun problemen uit na het werk en de verwachtingen zijn te hoog. Ze nemen zich voor meer aandacht aan het gezin te besteden, te ontspannen en dingen helemaal anders te doen na de vakantie, maar als zij terug komen begint alles weer opnieuw.”

Eerst een week huis

Volgens Marjolijn Dieben van Aeon loopbaanadvies speelt het probleem vooral bij de dertigers. Die groep mensen wil extra goed presteren in hun baan en daar ligt de druk ook hoger. Ook heeft deze groep vaak een druk gezinsleven.

Om deze vakantiestress te verkomen kunnen de vakantiegangers het beste eerst een week
thuis tot rust komen. Op deze manier ontspannen ze meer dan wanneer ze meteen op vakantie gaan.

[Bron: Hrpraktijk 23-09-2010]