Voorkom stress door verveling

Vijftien procent van de werknemers verveelt zich stierlijk op kantoor. Gevolg? Gebrek aan motivatie en uiteindelijk zelfs stress. Hoe voorkomt u dat?

Ze bestaan echt. Mensen die om 11.00 uur ‘s morgens hun to do lijstje al hebben afgewerkt en en de rest van de dag weinig anders doen dan voor zich uit staren en doelloos over het internet surfen. Een situatie die kan leiden tot een bore-out, qua symptomen te vergelijken met de burn-out. Mensen voelen zich moe, zijn prikkelbaar, snel lamgeslagen en kunnen zelfs depressief worden.

De kantoorziekte velt mensen die langdurig werk doen dat onder hun niveau zit. Ze raken verveeld, verliezen hun interesse en worden geveld door stress. De ziekte werd in 2007 benoemd door de Zwitserse organisatieadviseurs

Peter Werder en Philippe Rothlin in het boek Diagnosis Boreout. Het tweetal interviewde ruim honderd managers, executives en bankiers en concludeerde dat 15 procent van hen te kampen had met verveling op het werk.

Raakt u ook snel verveeld op uw werk? Voorkom dat u uiteindelijk in de ziektewet belandt.

1. Herken de symptomen

Chronische verveling leidt tot frustratie en irritatie. Over collega’s, de temperatuur op kantoor tot aan computers die foutmeldingen geven. Die frustratie kan op den duur weer leiden tot stress. Wees er tijdig bij en herken signalen die erop kunnen duiden dat u zich middenin het proces bevindt. Uw lichaam geldt daarbij als belangrijkste tipgever. Een slecht humeur, hoofdpijn, piekeren, een slepende pijn in uw schouders en nek, snel geprikkeld zijn, lusteloosheid en duidelijk moeite hebben met concentreren. Ook bent u opvallend snel vermoeid. Best vreemd natuurlijk, want zo druk heeft u het immers niet op kantoor.

2. Erken het probleem

Anno 2010 moet werk vooral leuk zijn. Een middel om het vooral razend druk te hebben en uzelf maximaal te kunnen ontplooien. Verveling? Nee, dat is taboe. De meeste mensen die hiermee te maken krijgen durven daar om die reden niet voor uit te komen. Bang als ze zijn om voor luiwammes te worden uitgemaakt. Wie een bore-out wil vermijden doet er verstandig aan om de problemen allereerst te erkennen. Wees dus eerlijk tegen uzelf.

3. Vraag om meer werk

U dus blijkbaar nog voldoende tijd en energie over, vraag dus gewoon om extra werk. Ga niet ellenlang zitten wachten totdat iemand merkt dat er op uw vork nog wel plek is voor een lading extra hooi. Zanik niet bij de koffieautomaat, maar kaart uw wens aan in het juiste kamertje. Bij de mensen die gezien hun positie ook echt iets voor u kunnen doen. Verwacht dan overigens wel de vraag: ‘waar zat je zelf aan te denken?’ Bereid u hier dus op voor.

4. Word ondernemer

De nine to five flow van het kantoorleven is blijkbaar niet aan u besteed. Uw wenst uitdaging en een bepaalde mate van spanning. Precies de ingrediënten die u bij het entrepreneurship worden voorgeschoteld. Een eigen onderneming dus, waarbij u uw tijd helemaal naar eigen wens kunt invullen.

De spanning die bij het runnen van een eigen bedrijf komt kijken, zorgt al snel voor een extra prikkel. Om een eigen zaak te beginnen hoeft u overigens niet meteen in de pen te klimmen voor een ontslagbrief. Ga bijvoorbeeld een dag minder werken en run het bedrijf de eerste maanden gewoon naast uw huidige functie

5. Neem zelf initiatief

Bent u niet voor het zelfstandig ondernemerschap in de wieg gelegd? Ga dan ondernemen binnen het bedrijf zelf. Eis werk op, ga op zoek naar nieuwe business, vraag of uw collega’s helpen kunt, stroomlijn de werkzaamheden van uw afdeling en volg een cursus. Kortom, klim uit uw bureaustoel en kom zelf in actie. Dit vereist uiteraard een assertieve instelling, maar dat mag voor iemand met zoveel energie toch geen belemmering zijn

6. Parttime werken

Stel, u bent vijf dagen op kantoor, maar kan de hoeveelheid werk best in drie dagen managen. Waarom niet parttime werken dan? Uiteraard is deze optie alleen mogelijk wanneer uw financiële polsstok zo ver reikt dat uw begroting thuis niet in onbalans raakt. Zoek thuis naar nieuwe uitdagingen. Een sport, een huisdier, een spannende hobby, verzin het maar!

7. Solliciteren

Een open deur wellicht, maar toch noodzakelijk om in dit rijtje mee te nemen: ga op zoek naar een andere baan. Misschien dat er mogelijkheden zijn om intern naar een andere functie te solliciteren. Houd verder de vacaturesites goed in de gaten en oordeel of de tekst onder het kopje werkzaamheden bij uw wens naar meer uitdaging past.

[Bron: Hortinews.com 09-09-2010]