Nieuwe ouders vaker depressief

NEW YORK – Brits onderzoek toont aan dat vrouwen na de bevalling gevoeliger zijn om depressief te worden, dan in welke andere periode in hun leven. Ook vaders hebben in deze periode meer kans op een depressie.

Onderzoekers van de University College of London volgden 12 jaar lang 87.000 echtparen vanaf de geboorte van hun kind. In die tijd had 39 procent van de moeders en 21 procent van de vaders tenminste één depressieve periode.

Voor zowel vaders als moeders geldt dat ze in het eerste jaar de hoogste kans op een depressie hebben. Bijna 14 procent van de moeders ontwikkelde een depressie in dit jaar.

Dit percentage staat gelijk aan het aantal gevallen van postnatale depressie. Bij de vaders had 4 procent een depressie in het eerste jaar na de geboorte. Hierna neemt het aantal gevallen van depressie duidelijk af.

Depressie of ‘baby blues’

Dr. James F. Paulson van de Eastern Virginia Medical School heeft depressie bij nieuwe vaders en moeders bestudeerd, en weet wat de depressies veroorzaakt.

“De oorzaak is vooral te vinden in psychosociale factoren en komt niet zozeer door hormonale veranderingen. Vrouwen hebben na de geboorte meer last van stress, voelen zich niet voldoende gesteund en moeten wennen aan de veranderingen in hun leefstijl en relaties”, aldus Paulson.

Volgens Paulson is de zogenaamde ‘baby blues’ een normaal verschijnsel bij nieuwe moeders. “Vlak na de geboorte voelen ze zich vaak angstig, geïrriteerd en verdrietig. Maar meestal verdwijnen deze gevoelens al na een paar dagen. Ouders die hier langer last van hebben en bij wie het hun dagelijkse leven verstoord, zouden met een arts of psycholoog moeten praten.”

[Bron: gezondheidsnet.nl 16-09-2010]