Minder gestreste man is aantrekkelijker

DUNDEE – Mannen die minder van het stresshormoon cortisol in hun bloed hebben, zijn aantrekkelijker voor vrouwen dan mannen met veel stress. Dat heeft onderzoek uit Groot-Brittannië aangetoond.

Onderzoekers aan de University of Abertay lieten 43 vrouwen 4 foto’s van mannen met verschillende hormoonniveaus zien.

Op de foto’s waren mannen met weinig cortisol en weinig van het sekshormoon testosteron te zien, mannen met weinig cortisol en veel testosteron, mannen met veel cortisol en weinig testosteronen mannen met veel cortisol en veel testosteron.

De vrouwen bleken een sterke voorkeur te hebben voor mannen met weinig cortisol in hun bloed. Ook bleken ze in hun vruchtbare periode vaker te kiezen voor mannen met minder stress.

Omgaan met stress

Een link tussen de aantrekkelijkheid van een man en de hoeveelheid testosteron werd verrassend genoeg niet gevonden. Volgens de onderzoekers zit de aantrekkelijkheid van de man in hun vermogen om met stress-situaties om te gaan.

Mannen die beter met stress om kunnen gaan, zitten genetisch beter in elkaar en zijn daardoor geschikter als partner en vader.

Gebalanceerd

Een ander verrassend resultaat is dat mannen met een gebalanceerd hormoonniveau aantrekkelijker zijn dan mannen bij wie het niveau minder constant is. Zowel mannen met veel testosteron en veel cortisol in hun bloed, als mannen met weinig testosteron en weinig cortisol werden aantrekkelijker gevonden.

De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B.

[Bron: Nu.nl 17-09-2010]