Depressie is taboe

AMSTERDAM –  Van de volwassen Nederlandse bevolking tot 65 jaar heeft 18,7% ooit in het leven met een depressieve stoornis te kampen gehad. Bijna een kwart (24,3%) van de vrouwen heeft ooit in het leven een depressieve stoornis gehad, tegenover 13,1% van de mannen.

In de afgelopen 12 maanden had 5,2% van de volwassen Nederlandse bevolking tot 65 jaar een depressieve stoornis (mannen 4,1%, vrouwen 6,3%). In totaal hadden ongeveer 546.500 inwoners van Nederland in de afgelopen 12 maanden een depressieve stoornis, aldus cijfers van het Trimbos Instituut. Toch is het hebben van een depressie nog steeds een taboe. Dat blijkt vooral uit het feit dat het beestje niet bij zijn naam genoemd mag worden.

Daarom gebruiken Nederlanders uitdrukkingen als ‘niet goed in mijn vel zitten’, ‘alles niet meer op een rijtje hebben’ of ‘er even geen gat meer in zien’. Als aan de bedrijfsarts of werkgever toch een zieketemelding moet plaatsvinden, dan zijn de termen ‘burn-out’, ‘overspannenheid’ en ‘overwerkt’ populair. Wie op een andere manier om de hete brei heen wil dansen, kan gebruik maken van termen als ‘information-overload’, ‘emotioneel stuk’ of ‘er mentaal doorheen zitten’. Voor iedereen die ook deze terminologie te kneuzerig vindt klinken, heb ik nog in de aanbieding: ‘slecht in vorm’, ‘even van de leg’ of ‘niet in normale doen’.

Gaat in de wandelgangen toch het gerucht dat u aan een depressie lijdt, dan kunt u uw vrienden dit laten weerspreken met verklaringen dat u een energielek moet dichten of, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet, uw hele levenstijl aan het resetten bent. Voor het geval dat u zo depressief bent dat u moet worden opgenomen in het ziekenhuis, dan kunt u, via de familie, het bericht uit laten gaan dat u een reguliere rustkuur volgt of dat u moet worden ingesteld op medicijnen om uw algehele weerstand te verhogen. Want u wilt toch niet dat de goegemeenschap gaat denken dat er sprake is van een ouderwetse zenuwinzinking, dat u emotioneel zo labiel bent dat u voor de rest van uw leven antidepressiva moet slikken of dat u regelrecht aan te merken bent als een gestoord mens. Nee, dat soort verdenkingen moet u, ten koste van alles zien te voorkomen.

Nu weet iedereen, die onder depressieve klachten lijdt, dat het een serieuze aandoening is die gelukkig met behulp van pillen, praten en veel geduld genezen kan worden. Maar al die andere mensen die zelf geen flauw benul hebben van hoe ondragelijk het leven kan zijn, denken al gauw dat u zich aanstelt of dat u op een handige manier uw verantwoordelijkheden ontloopt.

Mocht u desondanks taboedoorbrekend willen zijn, publiceer dan een egodocument met als titel ‘depressief, nou en?!. Houdt u er tenminste wat zakgeld aan over.

[Bron: Telegraaf 13-09-2010]