Afnemend seksleven voorbode burn-out

WADDINXVEEN – Burn-out is er ineens. Toch zijn er genoeg waarschuwingssignalen die reden zijn om eerder aan de bel te trekken. Want voorkomen is beter dan genezen. Bij de meeste mensen neemt de behoefte aan seks af wanneer ze burn-out dreigen te worden. Er zijn natuurlijk nog meer voorbodes…

Weinig zin in seks

Des te meer de bovenkamer wordt belast met werkdruk, problemen, tijdsdruk, angst dat dingen mis gaan, angst om iets te verliezen, het rechtvaardigheidsgevoel in het geding komt, enz. Des te meer moeite zal het kosten om een goed seksleven in stand te houden. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Nu even niet

Partners van mensen die burn-out zijn geraakt zullen vaker de opmerking hebben gekregen: ‘nu even niet’ of ‘ben moe’ of ‘binnenkort haal ik de schade in’.

Dit om aan te geven dat ze nu even geen zin in vrijen hebben, maar morgen wellicht wél. Ook hier wordt de druk om tot een seksprestatie te komen, langzaam verhoogd.

Vakantie

De vakantie moet alles goed maken. De partner dwingt afspraken af over minimaal gebruik van de GSM, laptop, PDA of iPad en dan moet op vakantie alles weer in het reine komen. Er is onrust. Het lukt vrijwel niet om het gebruik hiervan te beperken en als het wel lukt, dan wordt de vakantie een piekervakantie. Hoe leuk dingen ook zijn, het hoofd is met andere zaken bezig.

De druk om seksueel te presteren neemt toe, immers, het is toch vakantie en we hebben alle tijd. Smoezen als ‘nu even niet’, worden moeilijker geslikt. Het komt de vakantiesfeer niet ten goede. Maar al te vaak komt het voor dat mensen, mede daarom burn-out thuis komen van vakantie.

Slecht slapen
Nog zo’n voorbode van burn-out is slecht slapen. Als de mind overbelast is en tot 2 uur voor het naar
bed gaan er geestelijk werk wordt verricht, dan is het risico aanwezig om de slaap niet te kunnen vatten. Dat is redelijk normaal. Het probleem van slecht slapen wordt verergerd door er over te gaan piekeren: hoe kan dat nou? Stel dat het me morgen weer overkomt? Ik viel altijd als een blok in slaap, waarom nu ineens niet? Waarom moet mij dat nou overkomen?

Wat aandacht krijgt groeit
Alles dat aandacht krijgt groeit. Zo is het ook met aandacht geven aan niet kunnen slapen of geen zin in seks. Het is de kunst om gedachten weer te richten op alles wat belangrijk is. Dan is er alleen nog een definitie nodig voor wat onbelangrijk is. Onbelangrijk zijn alle gedachten die gericht zijn op onmogelijke zaken. Het is onmogelijk om de zee met een emmertje leeg te scheppen. Gedachten daaraan is verspilling van energie. Het is even onmogelijk om toe te geven aan de wens om jezelf onder controle te krijgen. De beste manier om je seksleven te verzwakken of om niet in slaap te komen is ’s ochtends al pogingen ondernemen om ’s avonds de zaak onder controle te hebben.

[Bron: Businesscompleet 06-09-2010]