Stress vermindert vruchtbaarheid

AMSTERDAM – Stress verkleint de kans op zwangerschap met ongeveer 12 procent, zo is gebleken uit een studie van Oxford University en het Amerikaanse National Institutes of Health. Wetenschappers waarschuwen nu vooral oudere vrouwen met een kinderwens.

Hoewel 12 procent wellicht klinkt als niet erg veel, menen de experts namelijk dat het voor oudere dames die zwanger willen raken juist het verschil kan maken. Met name omdat 35-plussers al verminderd vruchtbaar zijn.

Volgens de wetenschappers is de studie, die terug te vinden is in vakblad Fertility and Sterility, de eerste die daadwerkelijk het verband aantoont tussen stress en een kleinere kans om zwanger te worden.

Koppels

“We hebben ontdekt dat vrouwen bij wie veel stresshormonen aangetroffen worden in hun bloed, minder snel zwanger werden”, bevestigt onderzoekster Cecilia Pyper. “Koppels, die proberen een baby te maken doen er dus goed aan hun kalmte te bewaren.”

Vrouwen voor wie die kalmte niet zo vanzelfsprekend is, krijgen van Pyper het advies zich meer te verdiepen in ontspanningstechnieken zoals yoga en meditatie. “Veel stellen willen graag precies weten wat ze allemaal kunnen doen om in verwachting te raken”, stelt Pyper donderdag in de Daily Mail. “Dit soort onderzoeken helpt ons om hierin een adviserende rol te spelen.”

Speeksel

Het onderzoeksteam kwam tot de conclusie door 274 vrouwen, die allemaal zwanger wilden worden maar dat niet langer dan drie maanden probeerden, aan speekseltests te onderwerpen. Alle deelneemsters waren tussen de 18 en 40 jaar oud.

Ze testten vervolgens op verschillende stresshormonen, zoals cortisol en het enzym alpha-amylase, een bijproduct van adrenaline. De speekselmonsters werden hierbij iedere zesde cyclusdag afgenomen, voor een periode van zes cycli.

Cortisol verminderde het vermogen in verwachting te raken niet, aldus de wetenschappers, maar door alpha-amylase nam de kans op een bevruchting met 12 procent af.

Dit verklaart volgens Pyper ook waarom nooit eerder wetenschappelijk is komen vast te staan dat stress dit effect heeft, hoewel men altijd al gedacht heeft dat langdurige spanning een zwangerschap kan voorkomen. Bij eerdere studies lag het zwaartepunt echter altijd op cortisol, wat op dit vlak blijkbaar geen kwaad doet.

[Bron: nu.nl 12-08-2010]