Stress vergroot kans op ziekte van Alzheimer

Vrouwen op middelbare leeftijd die regelmatig stress hebben, hebben 65% meer kans op de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit een Zweedse studie onder 1.415 vrouwen.

Nu is er ook weer geen reden voor paniek, sussen de wetenschappers meteen. Want heel veel mensen met stress ontwikkelen géén Alzheimer. ‘Dus het heeft geen zin om mensen nodeloos schrik aan te jagen.’

Tijdens de studie werden de vrouwen op drie momenten – in 1968, 1974 en 1980 – ondervraagd over stress. Stress werd daarbij gedefinieerd als een gevoel van irritatie, spanning, nervositeit, angst, schrik of slaapproblemen, gedurende één maand of meer.

De vrouwen waren tussen de 38 en 60 haar oud toen de studie begon.

161 vrouwen ontwikkelden tijdens het onderzoek de ziekte van Alzheimer.

Hoe vaker de vrouwen meldden dat ze last van stress hadden, des te groter was de kans op Alzheimer. Wie aangaf regelmatig stress te hebben, had 65% meer kans op de ziekte.

Constante stress op de twee meetmomenten verhoogde het risico met 73%, stress op alle drie de momenten verdubbelde de kans op de geheugenaandoening.

Volgens de onderzoekers is de studie de eerste die bewijst dat stress op middelbare leeftijd schadelijke gevolgen kan hebben voor het geheugen. Maar een waarschuwing achten ze niet nodig. Want de meeste gestreste vrouwen in het onderzoek kregen géén Alzheimer.

[Bron: Gezondheid.blog 26-08-2010]