Stress: Onderzoekers weten meer …

UTRECHT – Wetenschappers van het UMC Utrecht hebben een ontdekking gedaan die kan helpen bij het behandelen van post-traumatisch stress-syndroom.

Hersenen blijken te kunnen voorkomen dat ze overspoeld worden door emotionele herinneringen. Bij mensen die last hebben van traumatische herinneringen gaat er iets niet goed met een stresshormoon.

Het verkeerd verwerken van stresssituaties kan leiden tot angststoornissen. Oorlogsveteranen hebben er regelmatig last van. Deze ontdekking kan in de toekomst helpen bij de behandelijk van dit soort patienten.

MUIZEN

Neurowetenschapper dr. Henk Karst bestudeerde zenuwcellen in de amygdala van muizen, een hersengebied dat betrokken is bij het opslaan van emoties.

Het toedienen van het stresshormoon cortisol aan deze zenuwcellen bootst het meemaken van een angstige of stressvolle situatie na. De zenuwcellen worden actiever na blootstelling aan het stresshormoon.

Maar, ontdekte Karst, als dezelfde zenuwcellen een paar uur later weer in aanraking komen met het stresshormoon, daalt hun activiteit juist. Een nieuwe stressvolle ervaring wordt daardoor niet opgeslagen in het geheugen.

[Bron: RTV Utrecht 31-08-2010]