Nederland piekert zich suf over geld

Eén op de drie Nederlanders piekert elke dag. Zeventien procent tobt zelfs zo vaak, dat het schadelijk is voor lichaam en geest. De belangrijkste reden tot zorg is geld.

Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek onder de Nederlandsenbevolking, in opdracht van het Psychologie Magazine. Opmerkelijk is dat het onderwerp gezondheid niet langer in de top-3 staat, terwijl dat voorheen juist een belangrijk zorgpunt was. De belangrijkste reden tot zorg zijn tegenwoordig de financiën. En dat komt door de crisis, zegt psychologe Saskia Decorte. “Bij doorvragen bleek dat mensen nu wakker liggen doordat ze vrezen hun baan kwijt te raken, door onbetaalde rekeningen of een huis dat niet kan worden verkocht.”

Wie over zulke dingen blijft malen, krijgt er een nieuw probleem bij. Want piekeren is ongezond. “Het is een vorm van chronische stress,” legt Decorte uit.

“Wie veel piekert is constant gespannen, kan niet genieten, ligt ’s nachts wakker, voelt zich uitgeput en somber. Je hebt minder weerstand en bent vatbaarder voor een depressie.”

Sterk af te raden dus, dat piekeren. Dat we het toch niet kunnen laten komt volgens Decorte omdat piekeren mensen een gevoel van controle geeft. “Door voortdurend te bedenken welke rampscenario’s je allemaal kunnen treffen, lijkt het alsof je daar beter op voorbereid zult zijn. Dat lijkt slim, maar het schiet zijn doel voorbij. Piekeren lost niets op. Een betere manier is: afstand nemen van het probleem.”

Mannen tobben evenveel als vrouwen over liefde en relaties. Bij mannen staat dat onderwerp zelfs in de top drie, na geld en werk. Vrouwen piekeren over kinderen, geld en gezondheid. [Bron: AD 18-08-2010]