Depressieve mensen ruiken minder

Bij mensen die lijden aan een depressie is het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor geur kleiner dan normaal, waardoor zij minder goed ruiken dan gezonde mensen.

Hoe werkt het reukvermogen?

Depressie, schizofrenie en seizoensdepressie zorgen ervoor dat het reukvermogen van de patiënten wordt aangetast. Onderzoekers van de Universiteit van Dresden hebben daar onderzoek naar gedaan, beschrijft de New Scientist.

Onderzoek

De wetenschappers hebben 21 proefpersonen met een depressie onderzocht en 21 mensen zonder depressie. Zij moesten ruiken aan een chemische substantie met een klein beetje geur. De concentratie van de geur werd opgevoerd totdat de proefpersonen het konden ruiken.

Ondertussen maten de onderzoekers de activiteit in het hersengebied waar het reukvermogen ligt.

Resultaat

De proefpersonen zonder depressie roken de geur veel eerder dan zij die wel depressief waren. De depressieve proefpersonen hadden ook 15 procent minder reukgolven in hun hersenen.

De wetenschappers hebben ook ontdekt dat hoe depressiever de proefpersonenhoe slechter het reukvermogen. Het gebruik van antidepressiva had geen effect op de onderzoeksresultaten.

[Bron: Elsevier.nl 17-08-2010]