Burn-out onder de zon

Volgens deskundigen neemt het aantal opgebrande mensen in Nederland fors toe in de zomermaanden en brengen vakantieperiodes steeds meer gevallen burnout aan het licht.

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten maakte eerder dit jaar bekend dat het aantal burn-out patiënten in 2009 bijna een kwart hoger uitviel dan het jaar ervoor. Concrete cijfers zijn er niet, maar het moet in de tientduizende harde werkers, ambitieuzen en perfectionisten lopen die meestal in week-1 van hun vakantie instorten. Oorzaak is dat de werkdruk er dan even af is waardoor alle stress en ellende opeens boven komt drijven. Behalve werkdruk zijn ook relatieproblemen een factor die tot een burn-out kunnen leiden. Ook deze komen in de vakantie eerder aan het licht.

Mensen hebben geen afleiding van hun werk en zitten elkaar op de huid. In het dagelijks leven zijn problemen in de relatie nog te ontlopen. In de vakantie wordt je er met je neus op gedrukt. Mensen komen vanuit de hectiek terecht in de rust. En dan moeten ze ontspanen, ze moeten aardig zijn voor hun partner, ze moeten leuke dingen doen met hun kinderen…. Want het is vakantie! Velen zijn daar niet tegen opgewassen. Ze moeten dus weer presteren. Ook op seksueel gebied. Want ook dat hoort erbij op vakantie. Ook onder druk van de economische crisis stijgt het aantal

burnout patiënten. Bron: Telegraaf 30-07-2010