Eenzaamheid treft vooral jonge vrouwen

ROTTERDAM – Depressie veroorzaakt door eenzaamheid, groeit uit tot een epidemie onder Britse jongeren tussen de 18 en 34 jaar. Britse gezondheidsorganisaties trekken aan de alarmbel, vooral jonge vrouwen zijn het slachtoffer.

53% van de Britten voelt zich depressief wegens eenzaamheid, 50% vindt dat de samenleving in het algemeen eenzamer wordt. Dit ondanks de opkomst van sociale netwerksites. Vaak gaat het om vrouwen, ze brengen voor hun gevoel weinig tot geen tijd door met vrienden.

Carrière

Volgens deskundigen van de Universiteit van Nottingham ligt het probleem meestal bij het werk. “Werk primeert, vooral in het huidige economische klimaat.Veel uren maken hoort erbij, mensen krijgen niet het gevoel dat ze aan

‘socialising’ doen als ze thuis alleen nog TV kijken of in slaap vallen.”

Werkloosheid
Ook werkloosheid kan eenzaamheid bevorderen. Mensen verliezen het contact met collega’s en ook het contact met vrienden kan minder worden. 

Digitale contacten

Ondanks de opkomst van sociale netwerksites is er deze toename van vereenzaming. Volgens de onderzoekers is dat niet geheel verwonderlijk, digitale contacten volstaan niet om echte relaties te onderhouden die een voldaan emotioneel gevoel geven. “Sociale netwerksites zijn leuk voor even, maar werken niet op lange termijn. Je moet de mensen ook in het echt zien.”

[Bron: AD.nl 10-06-2010]