Geld maakt minder gelukkig dan therapie

Het geld dat je besteedt aan loterijloten, zou je beter kunnen uitgeven aan goede psychologische therapie, suggereren onderzoekers van de University of Warwick en de University of Manchester.

De onderzoekers bekeken de gegevens van duizenden mensen die meededen aan een onderzoek naar hun welzijn. Ze keken hoe dat veranderde wanneer ze psychotherapie kregen en wanneer ze ineens veel meer inkomen kregen, door een loterij of loonsverhoging.
Hieruit bleek dat 800 pond aan therapie even gelukkig maakt als 25.000 pond aan extra inkomen. Hiermee is psychotherapie bijna 32 keer meer kosteneffectief, dan gewoon geld krijgen.

De laatste 50 jaar hebben verschillende landen enorme economische vooruitgang geboekt, maar de nationale gevoelens van geluk bleven hierbij ver achter. Het belang van een goede mentale gezondheid wordt in onze samenleving nog flink onderschat, aldus de wetenschappers. Terwijl psychotherapie een enorm krachtig middel is om geluksgevoelens te verbeteren. Overheden kunnen zich volgens de onderzoekers dus beter richten op het verbeteren van de zorg dan het vergroten van de economische groei. Ook zou in rechtszaken beter therapie aangeboden kunnen worden, dan grote bedragen om het leed te compenseren.

De uitkomsten van het onderzoek verschijnen in Health Economics, Policy and Law.

[Bron: Nu.nl, copyright Gezondheidsnet/ABVC]