Minder burnout door spiritueel leiderschap

`Inspirerend en spiritueel leiderschap` kan uitval door burnout en stressklachten tegengaan. Maar heldere organisatiedoelen zijn minstens zo belangrijk.

Dat stelt Maurice de Valk in zijn proefschrift De kwaliteit van de Balans van Levenen werk РDe betekenis van waarden in WelZijns management. De Valk promoveert hiermee op donderdag 22 april 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Teamspirit en zingeving

Voor zijn promotieonderzoek onderzocht De Valk diverse casestudies over de effectiviteit van de verschillende vormen van bedrijfsgezondheidszorg.

Daaruit concludeerde hij dat `door waarden gedreven leiderschap, teamspirit en zingeving een positieve bijdrage leveren aan de

productiviteit en effectiviteit van het bedrijf of organisatie`.

Volgens de Valk komt dit omdat hiermee het plezier in werk en het lerend vermogen toeneemt. Persoonlijk leiderschap is dus niet alleen voor de individuele werknemer een belangrijke vitaliserende factor, maar is dat ook voor bedrijf en organisatie.

burnout voorkomen

Als zowel het individuele als collectieve welzijn van mensen voldoende aandacht krijgt en er heldere doelen worden gesteld binnen een organisatie, ontstaat er een goede balans in werk en leven. Op die manier kan burnout (en langdurige uitval ten gevolge hiervan) voorkomen worden, concludeert de promovendus.

[Bron: Personeelsnet.nl 12-04-2010]