Verzuim door depressie stijgt fors

Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal werknemers dat uitvalt vanwege een depressie fors. Bovendien neemt de verzuimduur per werknemer behoorlijk toe.

In 2011 steeg het aantal werknemers dat vanwege een depressie thuis kwam te zitten met 26 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aantal verzuimdagen nam toe met 55 procent, zo blijkt maandag uit onderzoek van arbo-organisatie 365.

De trend zet zich in 2012 door. “Werknemers blijken – vaak uit angst voor het verlies van een baan – langer door te lopen met klachten. Dat verklaart de langere verzuimduur”, aldus 365-stafarts Rob Hoedeman.

Werkdruk
In veel bedrijven is sprake van een toenemende werkdruk. Werknemers die hier niet tegen bestand zijn en geen of te laat hulp inschakelen, lopen het risico uiteindelijk in een depressie te belanden.

Depressie vormt dan ook een groeiende kostenpost voor bedrijven. Gemiddeld valt een depressieve werknemer 30 dagen uit en kost de werkgever daarmee al snel 6000 euro.

Daarnaast zijn er de kosten als gevolg van productiviteitsverlies door presenteïsme. Werknemers meer een depressie werken vaak wel door, maar zijn minder effectief. “De kosten hiervan worden geschat op 6 tot 7 maal de zogenaamd zichtbare verzuimkosten”, aldus Hoedeman.

[Bron: NUzakelijk 20-11-2012]